Aort kapağı, kalbin sol tarafı ile tüm vücut arasında olan bir kapak olup kan akışını kontrol eder. Aort kapağının daralmasına (aort darlığı) ve kanın geriye doğru akmasına (aort yetersizliği) neden olan hastalıklar kalp fonksiyonunu ve kalp debisini azaltır. Bazı bebekler eksik, fazla veya kaynaşmış kapakçıkla doğarlar. Bu durum aort kapak hastalık riskini artırır. Bu hastalık doğumda veya erken çocukluk döneminde ortaya çıktığında, çocuğun vücudu hala büyümekte olduğundan tedavisi özelliklidir.
Çocuklarda Ross prosedürü, hastalıklı aort kapağını tedavi etmek için kullanılan bir tekniktir. Hastalıklı aort kapağını değiştirmek için hastanın kendi pulmoner kapakçığı (kalbin sağ tarafından akciğere giden damardaki kapakçık) kullanılır. Ross- Konno prosedüründe hem kapak değiştirilir hemde kalbin sol tarafındaki darlık giderilir. Bu prosedürünün amacı aort kapak hastalığının çocukta yol açtığı belirtileri hafifletmektir.
> Ross-Konno hastalığının belirtileri nelerdir?
- Göğüs ağrısı
- Yorgunluk
- Büyüme sorunları
- Hızlı nefes almadır
Aort kapak hastalığı olan yenidoğanlar genellikle aort kapağı ileri derece de dardır. Yenidoğan dönemimde kritik aort darlığında ilk seçenek Ross-Konno prosedürü değildir. Kateter ile yapılan balon valvotomi genellikle ilk tedavi seçeneğidir. Kapağın açılmasına yardımcı olan girişimsel bir yöntemdir. Bazı durumlarda çocuğun aort kapağını cerrahi olarak düzeltmek de mümkün olabilir. Bu prosedürlerin her birinin riskleri ve faydaları vardır. Tedavi sürecinde en önemli nokta çocukların yakın takip edilmesi zamanın da ve yerinde gerekli işlemlerin yapılmasıdır. Bu hastalık kalpte büyüme ve fonksiyon bozukluğuna neden olabilir.
> Ross-Konno cerrahisinin riskleri nelerdir?
- Enfeksiyon
- Aşırı kanama
- Düzensiz kalp ritimleri
- Kan pıhtısı
- Kalp bloğu
Bu çocuğunuzun kalp piline ihtiyacı olduğu anlamına gelebilir. Ross-Konno prosedürünün bir avantajı, kapağın çocukla birlikte büyüyebilmesidir. Ameliyattan sonra ilk 6 ay kan sulandırıcı ilaç kullanılır daha sonra kullanmaya gerek yoktur.