Aortik translokasyon (Nikaidoh) prosedürü, kalpten çıkan damarların ters olduğu ve sol kalbin çıkım yolunda darlık olan hastalarda kullanılan bir cerrahi tekniktir.

Aort translokasyonu prosedürü ile, öncelikle aort (kalpten çıkan ana damar) sol kalbe doğru yaklaştırılır. Sol kalp ile aort arasındaki mesafe ne kadar kısa ve düz ise kalbin fonksiyonları da uzun dönemde o kadar iyi korunmaktadır.

> Aort Translokasyonu hastalığının hastalarda belirtiler nelerdir?

  • Siyanoz (cildin mavi renklenmesi)
  • Nefes darlığı
  • İştahsızlık
  • Zayıf kilo alımı
 

> Teşhis nasıl konulmaktadır?

Yeni doğan bebeğiniz cildinde mavimsi bir renkle doğduysa çocuk doktorunuz sizi  bir pediatrik kardiyoloğa yönlendirebilir.

> Aort Translokasyonu kalp hastalığının cerrahi işlemi nasıl uygulanmaktadır?

Düşük oksijen seviyesi varsa yaşamın ilk 6 ayında şant ameliyatı yapılabilir. Aort translokasyonu ameliyatını 1 yaşa yakın 10 kilo civarında yapmak uygundur.

Aort Translokasyonu “4 Yaşında Çocuk Hasta”

Hastamız Azerbaycan’dan gelen doğuştan bir kalp hastalığı olan 4 yaşında bir çocuktu. Daha önce yapılan ekokardiyografilerinde kalpten çıkan damarların ters olduğu, aynı zamanda da kalbin sol tarafında çıkış darlığı ve kalbin alt odacıkları arasında bir delik vardı. Hastamızın oksijen satürasyonu 75’ler civarındaydı ve hafif olarak cildin mavi rengi (siyanoz) mevcuttu. Hastamızın kan oksijen seviyeleri düşmeye başlamıştı.

Bizde hastamızda, Aort Translokasyon (Nikaidoh) prosedürünü uygulamaya karar aldık. Bu cerrahi teknik, kalpten çıkan damarların ters olduğu ve sol kalbin çıkım yolunda darlık olan hastalarda kullanılan bir yaklaşımdır.

Bu ameliyat ile aorta (kalpten çıkan ana damar) sol kalbe doğru yaklaştırıldı. Kalbin içindeki delik kapatıldı ve sağ kalpten akciğere doğru bir damar konuldu. Sol kalp ile aort arasındaki mesafe ne kadar kısa ve düz ise kalbin fonksiyonları da uzun dönemde o kadar iyi korunmaktadır.

Hastamızın ameliyat sonrası oksijen satürasyonları 95’e kadar yükseldi. Ameliyat sonrası 7. Günde taburcu edildi.