Ventriküler Septal Defekt (VSD), sağ ve sol alt kalp odacıklarını ayıran duvarın anne karnında yeterince gelişmemesine bağlı bir deliktir. Doğuştan kalp hastalıkların en sık görülen türüdür. Deliğin boyutuna göre bebeklerde belirtiler çıkmaktadır. Oksijenden zengin kan kalbin sol tarafından sağ tarafına doğru geçer. Delik ne kadar büyükse bebeklerdeki semptomlar o kadar erken başlar. VSD büyük olduğunda, vücuda yeterli oksijen sağlamak için kalbin daha fazla pompalaması gerekebilir. Küçük VSD’li hastalarda genellikle herhangi bir belirti görülmez. Birçok küçük VSD, çocuklar 2 yaşına gelmeden kendiliğinden kapanır. Bazen VSD’li çocukların başka kalp hastalıkları da olabilir.

> Ventriküler Septal Defekt belirtileri nelerdir?

  • Zorlu besleme
  • Kilo alamaz ve büyüyemez
  • Bebeklerde nefes darlığı
  • Hızlı kalp atımı
  • Kalp üfürümü

> Ventriküler Septal Defekt teşhisi nasıl konulur?

Bir VSD’nin gerektiği gibi teşhis edilip tedavi edilmesi önemlidir, aksi takdirde kalp ve akciğer hastalığı gelişebilir.

Elektrokardiyogram: Kalbin elektriksel aktivitesini gösterir.

Göğüs röntgeni

Kalp kateterizasyonu: Kalp ve akciğerdeki basınçlar değerlendirilir.

Kardiyak MRI: Kalbin durumunu gösteren üç boyutlu bir görüntüdür.

> Ventriküler Septal Defekt tedavi yöntemleri nelerdir?

Bazı VSD’ler boyutuna ve yerleşimine bağlı olarak kendiliğinden kapanabilir. Bu tip Ventriküler Septal Defektler belli aralıklarla takip edilmelidir. Daha büyük VSD’li hastalara ilk olarak ilaç tedavisi başlanır ancak kilo kaybı, büyüme geriliği ve nefes darlığı sürüyorsa katater ile kapatılması veya cerrahi önerilir.