Hipertrofik kardiyomiyopati (HCM),  kalp kasının kalınlaştığı bir hastalıktır. Bu kalınlaşma tipik olarak kalbin  sol alt odasında meydana gelir. Kalp kasının kalınlaşması septumda (kalbin sol ve sağ tarafını ayıran kas duvarı), arka duvarda veya serbest duvarda (sol ventrikülün dış duvarı), apekste (kalbin altı) veya tüm sol ventrikül boyunca görülebilir. Kas kalınlaştığında, özellikle egzersiz sırasında kalbe yeteri miktarda kanın girip çıkmasını zorlaştırabilir. Bazı durumlarda, kasın kalınlaşması sol ventrikülden aorta kan akışını engelleyebilir. Buna “çıkış yolu tıkanıklığı” denir.

HCM büyük ölçüde genetik bir durumdur. HCM teşhisi konan bir bireyin ebeveynleri, kardeşleri ve akrabalarında  bu kalp kası rahatsızlığı olabilir. Kalp taraması yaptırmamışlarsa, aile üyeleri etkilendiklerini bilmeyebilirler. Bunlar genetik sendromlar, metabolik ve mitokondriyal bozuklukları içerebilir.

> Obstrüktif Hipertrofik Kardiyomiyopati belirtileri nelerdir?

Yeni doğanlar ve bebekler;

  • Aşırı terleme
  • Beslenme zorluğu veya zayıf büyüme
 

Daha büyük çocuklar ve yetişkinler;

  • Nefes darlığı ve yorgunluk
  • Baş dönmesi
  • Bayılma veya kendinden geçme (senkop)
  • Göğüs ağrısı
  • Çarpıntı (anormal kalp atışları hissetmek)
 

> Obstrüktif Hipertrofik Kardiyomiyopati teşhisi nasıl yapılır?

HCM tanısı aile öyküsü, tıbbi öykü, fizik muayene ve kardiyak testlere dayanır.

Elektrokardiyogram (EKG): Kalp ritmini gösterir.

Ekokardiyografi: Tanı koymak için kullanılan en yaygın ilk testtir. Kalp duvarlarının karakteristik kalınlaşması görülür.

Kardiyak manyetik rezonans (MRG): Kas anormalliğini daha fazla tanımlamak ve görüntülemek için kullanılır.

Kalp kateterizasyonu: Özellikle kalpteki basınçları görmek için yapılabilir.

> Obstrüktif Hipertrofik Kardiyomiyopati tedavisi nasıl yapılır?

İlaçlar semptomları tedavi etmek ve daha fazla komplikasyonu önlemek için kullanılır. Beta blokerler ve kalsiyum kanal blokerleri gibi ilaçlar kalp kasını gevşeterek daha verimli çalışmasını sağlar. Kalp atış hızını kontrol etmek veya aritmi oluşumunu azaltmak için gerektiğinde başka ilaçlar verilebilir. Bazı kişiler için yaşam tarzı değişiklikleri önerilir. Yarışma veya dayanıklılık sporlarına katılmak, bireyleri kalp ritmi sorunları açısından daha yüksek risk altına sokar ve HCM’li bireyler için önerilmez. Kalp kası çok kalınlaşırsa veya ritim bozukluğu tespit edilirse tıbbi bir işlem gerekebilir.

HCM’li çoğu kişinin ani kardiyak ölüm riski düşüktür. Bununla birlikte, ani kalp durması riski daha yüksek olan HCM’li az sayıdaki hastayı belirlemek önemlidir. Bir doktor, bir bireyin riskini değerlendirebilir ve ani kardiyak ölüm olasılığını azaltmak için antiaritmik ilaçlar veya  defibrilatör (implante edilebilir) önerebilir.