Fallot Tetralojisi doğuştan kalp hastalığıdır. Fallot Tetralojisi (TOF), anne karnında kalbin gelişimi sırasında bazı değişiklikler nedeniyle akciğerler yeteri kadar kan alamaz. Kalbin iki alt odası arasında bir delik ve akciğerlere kan gönderen sağ kalp tarafında veya damarında (pulmoner arter) bir darlık vardır.
> Fallot Tetralojisi hastalığının belirtileri nelerdir?
- Dudaklarda, deride ve tırnaklarda mavi veya mor renk tonu (siyanoz)
- Daha büyük çocuklarda, parmak uçlarının anormal şekli (çomak parmak)
- Huzursuzluk
- Çabuk yorulma
> Fallot Tetralojisi hastalığının teşhisi nasıl konulur?
- Oksimetri: Kanın oksijen içeriği
- Elektrokardiyogram (EKG): Kalpteki elektriksel aktivite
- Ekokardiyogram: Tanı genellikle ekokardiogram ile konulur.
- Göğüs Röntgeni
- Kardiyak MRI: Kalbin fonksiyonları ve görünümü değerlendirilir.
- Kardiyak Kateterizasyon: Kalp içindeki ve akciğer damarındaki basınçlar değerlendirilir.
> Fallot Tetralojisi hastalığının tedavi seçeneleri nelerdir?
Fallot tetralojisini onarmak için cerrahi gereklidir. Akciğere giden damardaki darlığın derecesine bağlı olarak kandaki oksijen miktarı değişir. Bazı bebeklerde darlığın derecesi hafif olduğundan ameliyata kadar herhangi bir tedavi almazlar. Darlık daha ciddi ise kan akımını akciğere doğru artırmak için ilaç tedavisi, kalp kateterizasyonu veya cerrahi ile ilgili girişimsel işlemler gerekebilir. Tam düzeltici ameliyat 6 aylık olduktan sonra düşünülebilir.
Ameliyattaki en önemli nokta, akciğere giden damardaki kapağın, fonksiyonlarının cerrahi sırasında korunabilmesi eğer korunamıyorsa kapak tamir işleminin iyi yapılabilmesidir. Uzun dönemde hastaların takibi ve özellikle de sağ kalp fonksiyonlarının değerlendirilmesi önemlidir.