Edinsel kalp hastalıkları arasında en sık karşılaşılanlardan biri romatizmal kalp hastalıklarıdır. Özellikle beta hemolitik streptokok enfeksiyonu sonrası, bazı çocuklarda 2-4 hafta içerisinde eklemlerde ağrı, şişlik, cilt döküntüleri gibi belirtilerle kendini gösteren romatizmal ateş gelişebilir. Bu durum kalbi de etkileyebilir ve kalp kapaklarında kalıcı hasarlara yol açabilir. Boğaz enfeksiyonuna bağlı olarak ani başlayan, yutkunma ile artan boğaz ağrısı, yüksek ateş, çene altı ve boyun bölgesinde ağrılı şişlikler en yaygın belirtiler arasındadır. Bu belirtileri gösteren çocukların, vakit kaybetmeden doktora götürülmesi ve boğaz kültürü alınarak doğru tedaviye yönlendirilmesi önemlidir.

Bazen romatizmal ateş, sessiz seyreden ve fizik muayenede fark edilmeyen kalp kapak iltihabı (endokardit) gelişimine yol açabilir. Bu tür durumlar, ancak ekokardiyografi gibi ileri tetkiklerle teşhis edilebilir. Beta streptokok enfeksiyonu sıkça geçiren çocukların düzenli olarak ekokardiyografi ile kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu tür enfeksiyonlar ülkemizde hala önemli bir sorun oluştursa da, erken teşhis ve tedavi ile kalp romatizması vakalarının azaltılması mümkündür.

Bunların yanı sıra, bebeklik ve erken çocukluk döneminde görülen gribal enfeksiyonlar, pnömoni, bronşiolit gibi viral ve bakteriyel hastalıklar da kalp kası ve zarını etkileyebilir. Ancak bu hastalıklar, aşılama programlarının yaygınlaştırılmasıyla büyük oranda kontrol altına alınmıştır. Aşıların zamanında ve düzenli yapılması, bu tür enfeksiyonların kalbi etkileme riskini en aza indirmektedir.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

[instagram-feed feed=1]