Bebekler aort ile akciğer damarı arasında doğal bir açıklıkla doğarlar. Normal şartlar altında, bu damar doğal olarak kapanır veya yaşamın ilk birkaç günü içinde küçülür. Ancak bazı bebeklerde, özellikle erken doğanlarda (prematüre yenidoğanlarda) bu delik açık kalır. Buna Patent Duktus Arteriosus (PDA) denir.

Bu damarın doğumdan sonra açık kalması akciğer doğru fazla kanın gitmesine neden olur. PDA’sı kapanmayan bebekler de kalp yetersizliği, kilo alamama ve nefes almalarında zorluk görülebilir.

Yaklaşık 2.000 bebekten 1’i (%1’den az) Patent Duktus Arteriosus ile doğar. Prematüre bebeklerin PDA’sı olma olasılığı önemli ölçüde daha yüksektir (%20 ile %60 arasında).

> Prematüre bebekler için Patent Duktus Arteriosus (PDA) tedavi seçenekleri nelerdir?

PDA’nın düzgün kapanıp kapanmadığını veya bir soruna neden olamayacak kadar küçük olup olmadığını belirlemek için kalp ve kan damarı yakından izlenir. Kendiliğinden kapanmayan PDA’da ilk tercih ilaç yoluyla kapanmasını sağlamaktır.

İlaç Tedavisi: Prematüre bebeklerde, damardan verilen bir ilaç, PDA’nın kapanmasına yardımcı olur.

Cerrahi Seçenek: Göğüs kafesinin ön tarafından açılarak PDA bağlanabilir.

Transkateter Kapatma: PDA’nın içinden bir kateter yardımıyla kan akışını durdurmak için tel örgülü bir PDA kapatma cihazı yerleştirilir.

Patent Duktus Arteriosus kapatıldıktan sonra dolaşım, solunum ve beslenme düzelir.